Zuid China: natuur en minderheden 21 dagen

 

cmt_riceterrace_water_jp

Veel mensen denken bij een reis door China aan grote steden en de Muur. Wij niet. Wij denken vooral aan indrukwekkende berglandschappen, rijstterrassen, kleurrijke markten en platteland. Deze rondreis gaat langs prachtige landschappen en kleurrijke bergvolken. Je komt aan in Chengdu waar je kunt genieten van de panda’s en theehuizen. Vervolgens reis je in Yunnan door magnifieke berglandschappen, langs groene rijstvelden naar de kleurrijke markten van Shaxi en Dali. Je vervolgt je reis door de onbekendere provincie Guizhou, het land van de Miao en Dong volken. De oudere vrouwen dragen vaak nog hun traditionele, zelf geborduurde kleding. De traditionelere Miao en Dong dorpen zijn vaak van hout en gebouwd op palen. Hier reis je met een ervaren gids die het gebied erg goed kent waardoor je op de mooiste plekken bij mensen thuis komt. Dan kom je terecht in het wonderlijke karstgebergte rond Yangshuo waar je prachtig kunt fietsen en de indrukwekkende, steile rijstterrassen van Pingan waar je mooie wandelingen kunt maken. Je eindigt je reis met een snelle trein richting Hong Kong.

Ook Beijing en Xi’an in je China rondreis bezoeken? Kijk dan bij Steden en Natuur hoogtepunten 21 dagen.
Kijk hier als je 2 weken voor Zuid China hebt.
Is je hobby fotografie dan is de reis naar kleurrijke markten en rijstterrassen in Yunnan erg geschikt.
Een reis door de provincie Guizhou is een paradijs voor fotografen.

Route
Chengdu- Shangrila- Lijiang- Shaxi- Dali- Kunming/ Guiyang- Sandu- Jiabang rijstterrassen- Congjiang -Zhaoxing- Chengyang- Pingan- Yangshuo- Shenzhen naar Hong Kong/Guangzhou/ Shanghai/ Beijing/ andere Chinese stad

Dag 1 Chengdu, prive auto naar het pandacentrum (geen gids)
Dag 2 vlucht Chengdu- Shangrila, incl transfers van en naar vliegvelden
Dag 3 Shangrila, vrije dag
Dag 4 prive auto Shangrila- Lijiang via de Tiger Leaping gorge (geen gids)
Dag 5 Lijiang, vrije dag
Dag 6 prive auto Lijiang- Shaxi, onderweg bezoek aan Shibaoshan tempel (geen gids)
Dag 7 Shaxi, vrije dag
Dag 8 prive auto Shaxi- Dali, onderweg bezoek aan Xizhou met oude, traditionele huizen (geen gids)
Dag 9 optionele tour in Dali, met een gids en prive auto maak je een dagtrip naar het platteland naar het Yi volk, een lokale markt en een prachtige, verstilde tempel
Dag 10 openbare expres bus Dali- Kunming, vlucht of (nacht)trein Kunming- Guiyang
Dag 11 prive auto en gids Guiyang- Sandu
Dag 12 prive auto en gids Sandu- Jiabang rijstterrassen
Dag 13 prive auto en gids Jiabang rijstterrassen- Congjiang
Dag 14 prive auto en gids Congjiang- Zhaoxing
Dag 15 Zhaoxing (geen gids)
Dag 16 transfer naar treinstation voor snelle trein Zhaoxing naar Guilin, prive auto en gids naar Pingan
Dag 17 Pingan: wandelen met de gids
Dag 18 Pingan- Yangshuo
Dag 19 Yangshuo, vrije dag
Dag 20 Yangshuo, vrije dag
Dag 21 Yangshuo- Guilin- Hong Kong
transfer naar Guilin treinstation, snelle trein naar Shenzhen en dan kun je zelf de grens oversteken en doorreizen naar Hong Kong.

Prijs
2 personen: 13900 Chinese RMB per persoon
4 personen: 11470 Chinese RMB per persoon
prijs in euro

Inclusief
1. verblijf in kleinschalige boutique hotels (indien beschikbaar) en traditionele guesthouses incl ontbijt
2. prive auto met/ zonder gids vlg programma
3. excursies volgens programma
4. bus tickets Dali-Kunming
5. vlucht Chengdu- Shangrila
6. trein Zhaoxing naar Guilin en sneltrein Guilin- Shenzhen

Exclusief
1. vlucht of trein Kunming- Guiyang
Voor je informatie: de vlucht van Kunming naar Guiyang kost ong 900 Chinese RMB per persoon. Afhankelijk van wanneer je boekt zijn er vaak kortingen op vluchten beschikbaar. De trein (ong 7 uur reizen) kost ong 250 Chinese RMB per persoon, er rijden hier geen hogesnelheidstreinen.
2. hotel voor dag 11 en hotel in Hongkog
3. optionele tours
4. maaltijden en entrees
5. fooien voor gidsen en chauffeurs
6. vervoer van Shenzhen naar Hong Kong

Voor je informatie:
1. als er bij de beschrijving staat ‘geen gids’ dan betekent dat je de tour maakt met alleen een Chinese chauffeur die alleen Chinees spreekt en geen Engels. Onderweg kun je zelf aangeven of je foto’s/ toilet stops wilt maken. Als je liever met een een Engels sprekende gids gaat dan kunnen we dat voor je regelen (extra kosten).
2. De trip kan aangepast worden aan je wensen. We regelen geen internationale vluchten maar kunnen wel alle binnenlandse vluchten regelen inclusief van en naar Hong Kong.

Uitgebreide beschrijving

Dag 1 Chengdu, prive auto naar het pandacentrum (geen gids)
Het hoogtepunt van Chengdu is het panda centrum waar met veel succes al jarenlang panda’s worden gefokt, een unieke kans om jonge en oudere panda’s te zien. Verder staat Chengdu bekend om zijn theehuizen en drukbezochte tempels. Een bezoek aan de Sichuan Opera waar de acteurs bliksemsnel van traditionele maskers wisselen is ook erg de moeite waard. Verder kun je vanuit Chengdu makkelijk naar de grote Buddha in Leshan en Emeishan, de berg die vele Buddistische pelgrims trekt. Ook kun je vanuit Chengdu vliegen naar Jiuzhaigou, het prachtige nationale park met zijn blauwgroene meren. Verder kun je vanuit Chengdu naar het gebied van de Kham Tibetanen reizen. Hier heb je geen speciale permits voor nodig en als je een stukje Tibet wilt zien met Tibetaanse kloosters, graslanden en yaks dan is dit een aanrader.

Tip: KLM vliegt een aantal keren per week rechtstreeks van Amsterdam naar Chengdu

Dag 2 vlucht Chengdu- Shangrila, incl transfers van en naar vliegvelden

Dag 3 Shangrila, vrije dag
Als je iets van Tibetaanse sferen wilt proeven dan is Shangrila zeker de moeite waard. Je kunt het kleurrijke Tibetaanse Songzanlin klooster op eigen gelegenheid bezoeken. Het ligt prachtig aan de rand van de stad omgeven door graslanden waar yaks op grazen. In 2014 brandde een groot deel van Shangrila af, ze zijn er nog druk bezig winkels en guesthouses te herbouwen en een groot deel is nu klaar.

Dag 4 prive auto Shangrila- Lijiang via de Tiger Leaping gorge (geen gids)
De bergachtige rit van Shangrila naar Lijiang gaat van de 3200 m hoogte naar de lager gelegen Lijiang (2400 m) vlaktes. Een verrassende rit met een verscheidenheid aan mooie landschappen. Je hebt een vrije middag in Lijiang. Onderweg kun je een stop maken in de Tiger Leaping gorge. Je kunt in de Tiger Leaping gorge ook een indrukwekkende 2-daagse trekking maken.

Dag 5 Lijiang, vrije dag
Veel mensen vinden Lijiang heel erg toeristisch want bijna elk pand in de oude stad is een winkel of een guesthouse geworden. Als je nog iets van de serene sfeer van vroeger wilt proeven dan moet je vroeg opstaan als de winkels nog dicht zijn en de groepen toeristen nog niet op de been zijn. Je wandelt dan in alle rust door de nauwe straatjes over de stenen bruggen en kanalen. Mocht je de drukte overdag willen vermijden dan is de Lijiang fietstocht die langs dorpjes gaat een goede optie.

Tip: maak een trip de natuur in en ga naar de rode bergen van Liming.

Dag 6 prive auto Lijiang- Shaxi, onderweg bezoek aan Shibaoshan tempel (geen gids)
In de tempels van Shibaoshan is een verzameling oude Boeddhistische beelden te zien die op wonderbaarlijke wijze de storm van de cuturele revolutie overleefd hebben. De beelden vertegenwoordigen de zgn konings-goden die naast politieke ook religieuze macht hadden. Het klooster ligt verscholen in de bossen en de wandeling ernaartoe is prachtig. Shibaoshan is ook een belangrijke plaats voor Bai boeddhistische pelgrims die er samen komen om lokale festivals te vieren.

Dag 7 Shaxi, vrije dag
Shaxi is een plezierig, klein Bai dorp omringd door rijstvelden en je kunt makkelijk naar de nabij gelegen dorpen lopen. Vroeger lag Shaxi op een van de vele zuidelijke handelsroutes. Thee werd vervoerd met paardenkaravaans op smalle weggetjes dwars door de bergen heen. Het dorp is erin geslaagd om de authentieke traditionele Bai koopmanshuizen te bewaren en tegelijkertijd een dorpssfeer te behouden.

Dag 8 prive auto Shaxi- Dali (geen gids)
Onderweg bezoek je Xizhou, dat ook wel ‘klein oud Dali’ wordt genoemd omdat het lijkt op Dali lang geleden. De meeste mensen die er wonen zijn van het Bai volk. Xizhou heeft nog een oud gedeelte met huizen van rond de 100 jaar oud die zijn gebouwd in traditionele stijl met Dali marmer en zwartwitte versieringen boven de houten poorten. Sommige huizen zijn goed bewaard gebleven en in veel wonen nog steeds lokale families.

Als je geinteresseerd bent in tie-dye dan kun je een stop maken in Zhoucheng, een Bai dorp waar veel van de typische blauwwitte tie-dye stoffen worden gemaakt in een van de vele kleine werkplaatsen aan huis. Verder is er nog een kleine dagelijkse markt te zien.

Dag 9 Dali
In Dali maak je een gegarandeerd niet toeristische dagtrip naar het platteland. Je bezoekt de Yi mensen, een kleurrijke, lokale markt en een verstilde, verborgen tempel. Bovendien kun je genieten van een heerlijke lunch in een klein moslimdorpje. Je gaat met een deskundige gids, Jim, de eigenaar van Jim’s Tibetan hotel of Henriette, de eigenaar van China Minority Travel.

Als je een vrije dag neemt in Dali dan kun je bijv. een fiets huren en langs het Erhai meer door Bai dorpjes heen fietsen. Je kunt ook met de kabelbaan de bergen in waar je een mooie wandeling kunt maken. Tip: maak een tour naar het pittoreske Xihu meer waar je met een houten roeiboot prachtig kunt varen.

Dag 10 Dali, met de openbare expres bus naar Kunming, vlucht of (nacht)trein Kunming- Guiyang. Je reist met de openbare expres bus in ong 5 uur naar Kunming waar je met de avondtrein of vlucht naar Guiyang vertrekt. Optie: je kunt ook met een prive auto of vliegen van Dali naar Kunming.

Dag 11 prive auto en gids Guiyang naar Sandu
Vandaag bezoek je het Miao dorp Sandu. Als je op de goede dag aankomt kun je naar een markt van het onbekende Shui volk. Verder maak je met een boot een tocht over de rivier naar een aander authentiek Shui dorp.

Als je in de buurt van Guiyang wilt blijven dan is de 5 daagse tour rond Guiyang een mooi alternatief met bezoeken aan authentieke Bouyi dorpen, theeplantages, grotten en Miao dorpen gebouwd op houten palen.

Tip: als je hobby fotograferen is dan is een reis naar de festivals van de Miao en Dong geweldig.

Dag 12 prive auto en gids Sandu naar Jiabang
Vandaag ga je naar een gebied waar tot nu toe nog weinig toeristen naar toe gaan. Het zal in de toekomst een hot spot worden vanwege de prachtige uitzichten op de uitgestrekte rijsterrassen. Je overnacht in een heel eenvoudig hotel op de rijstterrassen met fabelachtige uitzichten. Je kunt echter ook in Congjiang overnachten in een hotel.

Dag 13 prive auto en gids Jiabang naar Congjiang
Via kleinere Dong dorpen rijd je langs mooie uitzichtspunten naar Congjiang. Je kunt onderweg ook nog stoppen bij het Miao dorp Baisha, ook wel het ‘laatste geweren/ pistolen dorp’ genoemd omdat de lokale mannen er nog jagen met een geweer. Dit dorp wordt echter regelmatig bezocht door groepen toeristen en is daarom niet zo authentiek meer.

Dag 14 prive auto en gids Congjiang naar Zhaoxing
Vandaag rijd je naar het pittoreske Zhaoxing, een ander mooi bewaard gebleven Dong dorp met fantastische wind- en regenbruggen en drumtorens. ‘s Middags maak je wandelingen in en rond het dorp. Ook kun je een voorstelling meemaken van het traditionele Dong veelstemmige zingen, begeleid door lusheng, de typische blaasinstumenten van Guizhou.

Dag 15 Zhaoxing, vrije dag
Bezoek de grootste overdekte brug en maak relaxte wandelingen naar naarbij gelegen dorpen langs rijstvelden.

Dag 16 Je hebt een transfer naar het treinstation en neemt de sneltrein naar Guilin. Je wordt opgehaald van het station en gaat met een prive auto en gids naar de rijstterrassen van Pingan.

Dag 17 Pingan
Met een gids kun je prachtige wandelingen maken op de steile rijsterrassen van Pingan waar je kunt genieten van de geweldige vergezichten.

Dag 18 prive auto en gids van Pingan naar Yangshuo

Het landschap van Yangshuo staat vaak afgebeeld op Chinese rolschilderijen: een kronkelende rivier waar een eenzame visser op een bamboe vlot vaart, omringd door karstgebergte. Je logeert in een guesthouse dat midden in dat mooie landschap ligt.

Dag 19 Yangshuo, vrije dag

optionele tour: maak een fietstrip door het karstgebergte langs de rijstvelden met een gids die de rustige weggetjes kent. Incl gids, fietsen en een lokale boerenlunch.

Dag 20 Yangshuo, vrije dag
Vandaag kun je er zelf op uit en bijv een boottrip op de Li rivier maken, kayakken, bamboo raften, Chinese kookles volgen, een markt bezoeken, een tai chi les nemen etc.

Optioneel voor liefhebbers van fotograferen: we kunnen een fototour regelen naar een niet toeristisch oud stenen dorp met onderweg prachtige uitzichtspunten. Als je wilt, kun je aansluitend nog een tocht maken met een bamboevlot over de rivier.

Dag 21 Yangshuo- transfer naar Guilin treinstation, snelle trein naar Shenzhen en dan steek je zelf de grens over naar Hong Kong

Andere reizen

Zuid China
Yunnan hoogepunten
Dali: Jim’s Tibetan Hotel
Yuanmou earth forest and Heijing oude zoutstad: tussen Dali en Kunming
de rode bergen van Liming tussen Dali en Lijiang
Onbekend China bezoeken? Kijk dan bij onze reis Onbekend China: spectaculaire ‘Avatar’ bergen en sfeervolle dorpen 13 dagen.
Dali-Nuodeng-Shaxi-Lijiang: langs de thee karavaan route 3 dagen
Yunnan trekkings
Naar de rijstterrassen en houten dorpen in Guizhou
China hoogtepunten
City tours
Yi volk, markten en boeddhistische tempel
auto naar Shaxi/Shibaoshan
auto rond Erhai meer
auto naar Yi markt
Lijiang platteland met fiets/auto
Erhai meer en Bai dorpen
Expat/ reizen met familie & kinderen
Tibet

cmt_old_lady_chickens_jp

cmt_jp_riceterrace_water_buffalo