China klimaat: wat wordt het voor weer op mijn China reis?


Wat is de beste reistijd voor China? Een snel antwoord.

De beste reistijd is de lente/ begin van de zomer (april, mei, juni) en de herfst (september, oktober) vanwege de mildere temperaturen en de minste regenval.

Meer weten over het klimaat in China?

Het uitgebreide antwoord is dat het eraan ligt welk gebied je wanneer gaat bezoeken want China is nogal groot en daardoor zijn er nogal grote verschillen in klimaat tussen noord en zuid China en het oosten en westen. In het noorden grenst China aan Siberie met zijn onherbergzame, koude klimaat en in het zuiden is het klimaat tropisch aan de grenzen met Laos, Myanmar en Vietnam.

Vuistregel voor China klimaat

Over het algemeen geldt voor heel China dat het klimaat duidelijk vier seizoenen heeft. Als regel kun je aanhouden dat de zomers warm en nat zijn en de winters koud en droog. Naarmate de seizoenen vorderen, worden de onderlinge verschillen in temperatuur groter.

Hoe warm of koud wordt het op mijn vakantie tijdens mijn reis naar China? Wat is het beste seizoen om mijn rondreis naar China te maken?

Reizen door China per seizoen

Lente reizen door China

Ga je op reis naar China in de lente rond maart, april? Dan is het handig om te beginnen in het zuiden en te eindigen in het noorden. De lente begint in het noorden in Beijing en Xi’an namelijk later dan in het zuiden zoals Dali en Yangshuo. Als je bijv 3 weken gaat reizen door China dan heb je al lekker weer in het zuiden en tegen de tijd dat je bij de Muur in Beijing in het noorden aankomt is het daar inmiddels ook aangenaam lenteweer. Kijk bijvoorbeeld eens naar onze 3 weekse reis Steden en Natuur hoogtepunten.

Zomer reizen door China

In de zomer in juni, juli en augustus zijn de verschillen in temperatuur het minst groot tussen noord en zuid China. Het ligt aan je persoonlijke voorkeur of je liever begint in de grote, drukke steden zoals Beijing en Xi’an voor de culturele bezienswaardigheden of op de prachtige rijstterrassen en in de bergen van zuid China.

Herfst reizen door China

In de herfst in september en oktober kun je beter eerst in het noorden beginnen omdat het daar eerder kouder wordt. Aangekomen in het zuiden van china is het daar nog steeds aangenaam weer.

Winter reizen door China

Als je de koude winters van november, december, januari en februari in het noorden wilt vermijden dan kun je het beste reizen door het zuiden van China en dan specifiek de provincie Yunnan met zijn zonnige winters. Doordat de zon zoveel schijnt is het overdag aangenaam warm. Voor zonsopgang en na zonsondergang echter is het een stuk koeler dus neem wel je je jas mee! De winter in Yunnan is zeer geschikt voor mooie trekkings door de bergen. Ook  de magnifieke rijstterrassen van Yuanyang zijn zeer de moeite waard in de winter omdat ze dan onder water staan.

Hieronder vind je een overzicht van het China klimaat en weer in bekende plaatsen als Beijing, Xi’an, Dali, Lijiang, Yangshuo.

Klimaat in China: Beijing, Pingyao en Xi’an

Reis je naar de Chinese muur bij Beijing dan heb je te maken met een landklimaat. Dit betekent warme tot hete zomers (20- 38 C) en koude, tot onder het vriespunt winters (-6- 4 C). In de winter kun je schaatsen op de meren in Beijing en kun je sneeuw zien op de Chinese muur! Wel heel bijzonder maar misschien geef je toch de voorkeur aan de gematigder temperaturen met lente bloesems of de warme herfst kleuren. De hotels die we in Beijing voor je boeken hebben voor de zomers airconditioning en centrale verwarming voor de winters.

Gaat je rondreis na de Chinese muur bij Beijing verder naar de terracotta soldaten van Xi’an en de oude stad van Pingyao dan is het klimaat vergelijkbaar met het weer in Beijing, het is alleen iets minder warm ‘s zomers en iets minder koud ‘s winters.

Klimaat in China, Yunnan: Kunming, Dali, Tiger Leaping gorge, Wumu, Lijiang, Shangrila

Veel plaatsen in Yunnan liggen hoog in de bergen, zo rond de 2000 m- 3200 m en in combinatie met de zuidelijke ligging levert dit een zeer aangenaam klimaat op, vooral voor Dali en Kunming. Het is er niet te warm in de zomer (18-28 C) en niet te koud in de winter (8-17 C). De winters in Lijiang en Shangrila zijn een stukje kouder want deze plaatsen liggen niet alleen hoger maar ook noordelijker, richting de uitlopers van de Himalaya. De trek in de Tiger Leaping gorge is het hele jaar door goed te doen qua weer maar in de zomer gaat hij bij hevige regenval dicht.