Hoe vraag ik een China visum aan?

We geven je graag China reisinformatie over het aanvragen van een visum voor je China reis. Je vraagt het China visum aan bij de CVASC (Chinese Visa Application Service Centre). De Chinese ambassade in Nederland neemt zelf geen visumaanvragen aan, alles loopt via de CVASC. Als je bij ons een reis boekt dan sturen wij je een officiele bevestiging van de reis, het reis programma en de hotelovernachtingen met bijbehorende stempels.

Voor je reis een China visum aanvragen

Een visum naar China is 30 dagen geldig en daarmee kun je China 1 keer binnenkomen (single entry). Het visum verloopt 30 dagen na binnenkomst. Het visum moet binnen 3 maanden na afgifte worden gebruikt. Je kunt een visum vanaf 2 maanden voor vertrek aanvragen. De standaard kosten bedragen € 96,30 (vanaf 10 augustus 2015). De aanvraag van een visum voor China duurt meestal maximaal 5 dagen. Als je met spoed een visum nodig hebt dan is het beter via een visumdienst aan te vragen want de CVASC neemt expres aanvragen niet in behandeling.

Hoe een Chinees visum aan te vragen?

Er zijn 2 manieren om het Chinese visum aan te vragen:
1. visum zelf aanvragen door naar Den Haag te gaan
2. via een visumdienst regelen. Er zijn diverse visumdiensten waar je gebruik van kunt maken bij het aanvragen van een visum. Het voordeel is dat je dan niet zelf naar Den Haag (CVASC) hoeft. Er komen wel wat verwerkingskosten bij kijken. Enkele bekende visumdiensten zijn cibtvisumdienst.nl (€46,41 verwerkingskosten) en VisumChinaOnline (€20,95 verwerkingskosten).

Visum.nl
VisumChinaOnline
Cibtvisumdienst.nl
ANWB

Ook naar Hongkong en Macau?

Zodra je vanuit China Hongkong of Macau bezoekt, verlaat je officieel China en is je Chinese visum niet meer geldig. Het is dus het handigst om deze plaatsen aan het begin of aan het einde van je reis te bezoeken. Als je na je bezoek aan Macau of Hongkong weer terug naar China wilt (bijv als je vlucht terug naar Nederland vanuit Guangzhou, Beijng of Shanghai gaat) dan heb je weer een nieuw Chinees visum nodig. Je kunt eventueel een nieuw visum in Hongkong aanvragen, maar houd rekening met enkele dagen verwerkingstijd. Het is soms moeilijk om in Nederland een double entry visum te krijgen. Voor Hongkong of Macau heb je geen visum nodig, je krijgt bij aankomst een toeristen visum.

Speciale permits voor Tibet

Als je naar Tibet gaat, heb je naast het Chinese visum een speciale Tibet permit nodig die je alleen via een reisorganisatie kunt krijgen die contacten heeft in China. Dit kun je niet zelf aanvragen. Om deze permit te krijgen ben je vaak verplicht de hotels, vervoer en een gids te vooraf te boeken. Als je een vlucht of trein naar Tibet hebt geboekt, word je gecontroleerd of je deze permit bij je hebt. Heb je deze niet dan word je geweigerd en kom je het vliegtuig, trein niet in. Er worden sinds 2008 geen permits meer afgegeven voor overlandtrips vanuit Sichuan of Yunnan provincie. Je kunt wel vliegen of met de trein naar Tibet mits je een geldige Tibet permit hebt.

Tips voor aanvragen Chinees visum

Wanneer je het visum aanvraagt, moet je het hiervoor bestemde aanvraagformulier invullen. Op de website van het CVASC staat een Engelstalig stappenplan.

Op het aanvraag formulier kun je het beste een neutraal beroep melden (schrijvers, bloggers, website makers en journalisten worden nog wel eens een visum geweigerd of je moet op gesprek komen)..

Je paspoort moet op de dag van vertrek uit China nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Mocht je paspoort op korte termijn verlopen, zorg er dan voor dat je een nieuw paspoort hebt als je het visum aan gaat vragen. Naast je paspoort dien je verder nog een pasfoto mee te brengen naar de Chinese ambassade. Het paspoort moet minstens twee lege, tegenover elkaar liggende visumpagina’s bevatten. Verder moet je kopien hebben van de (inter)nationale vluchten.

Freelancers, zzp’ers en eigenaren van een eenmanszaak dienen een geldig uittreksel van de KvK bij te voegen.

Wanneer je op het moment van de visumaanvraag (tijdelijk) werkloos bent, dien je door middel van een bankafschrift aan te tonen dat je minimaal €500 op je bankrekening hebt staan.

Contactgegevens CVASC

Rijswijkseweg 60/ 6e verdieping (Ortel Mobile Building)
2516 EH Den Haag tel 070-2629150
haguecenter@visaforchina.org
hier kun je wereldwijde lokaties vinden van de CVASC (Chinese Visa Application Service)