Guizhou Miao Sisters’ Meal Festival april

Guizhou SIsters' Meal lusheng

Het Sisters’ Meal Festival wordt gevierd door de Miao minderheid in het gebied rond Kaili in Guizhou. Volgens de overlevering is het festival lang geleden begonnen in een afgelegen gebied als een manier om voor de ‘oude’ (vanaf 22 jaar) ongetrouwde vrouwen een echtgenoot te zoeken. De ouders van de meisjes organiseerden een festival om hun dochters op hun mooist te laten zien. Ze nodigden de omliggende dorpelingen uit om naar het feest te komen om samen te eten en zelfgemaakte brandewijn te drinken. Het werd een groot succes en zo werd het Sisters’ Meal festival geboren. Ondanks de moderne tijd met nieuwe wegen en internetdaten wordt het festival tot aan de dag van vandaag uitbundig en kleurrijk gevierd.

Tegenwoordig komen veel Miao vrouwen in hun prachtigste kleding speciaal naar Shidong, een dorpje aan een river bij Kaili in de buurt. Het Sisters’ Meal festival begint altijd met een ceremonie waarbij alle gasten verwelkomd worden met kleefrijst en rode eieren, rood staat voor geluk en voorspoed. Sommige rijst is gekleurd door het te koken in een bamboe koker met bladeren, bessen en bloemen. Een deel van de kleefrijst wordt tot ballen gerold en binnenin zitten ‘verborgen schatten’, het zijn geschenken van de meisjes aan de jongens. Als een jongen een dennennaald in zijn rijstbal vindt dan betekent dat dat het meisje graag wil dat hij haar borduurnaalden geeft. Een doorn, twee eetstokjes of een rode bloem betekent dat het meisje hem een zeer goede huwelijkskandiaat vindt. Een eetstokje, knoflook of een rode paper betekent dat het meisje niet geinteresseerd is.

Behalve het eten van een traditionele familie maaltijd en zelfgestookte brandewijn zijn er zangvoorstellingen, dansen begeleid door drums en danswedstrijden tussen de onderlinge dorpen. De Miao vrouwen zijn behangen met zilveren kettingen, arm- en enkelbanden, oorbellen, bewerkte haarspelden en kammen, ringen, feniks kroontjes en andere prachtige hoofdsieraden. De Miao geloven dat zilver, dat het licht symboliseert, de kwade geesten zal verjagen. Bovendien is zilver natuurlijk een teken van rijkdom. De geweldige kleding van de vrouwen zoals rokken, jasjes en schorten zijn voor het grootste deel handgemaakt en zijn versierd met ingewikkeld borduurwerk en zilveren sieraden.

Er zijn nog talrijke andere dorpen met interessante Dong and Miao festivals tijdens andere maanden. Behalve de festivals heeft Guizhou nog veel meer aan prachtige natuur en traditionele dorpen te bieden om een geweldige (foto)reis te maken. Ondanks het groeiende aantal (Chinese) toeristen is Guizhou relatief rustig, tenminste als je weet waar je moet zijn.

Je kunt deze Sisters’ Meal festival reis boeken op individuele basis of je kunt aansluiten bij een (internationaal) groepje.

19 april aankomst in Guiyang, rijden naar Kaili

20 april 20 Kaili – Zhenyuan
Naar Shidong voor de openingsdag voor het Sisters’ meal festival, ‘s middags naar Zhenyuan.

21 april Zhenyuan – Jidao
Vrije morgen in Zhenyuan, dwaal door de achterafstraatjes van deze oude stad en maak een wandeling naar Black dragon cave aan de rivier. ‘s Middags via Kaili naar een klein Miao dorp aan de rivier om daar te overnachten.

22 april Jidao – Rongjiang
Bezoek aan het lange rokken Miao dorp Langde, maak de welkom ceremonie mee, de Lusheng dans en bewonder de prachtige kleding. Na de lunch naar Datang, een korte rokken Miao dorp met een unieke manier van rijstopslag boven vijvers.

23 april Rongjiang – Jiabang
Naar het Moon mountain gebied, prachtig vanwege de traditionele dorpen en fantastische rijtterrassen. Onderweg bezoek je dorpen en kom je mooie uitzichtspunten tegen. Je overnacht in een eenvoudig guesthouse in een Miao dorp midden in de rijstterrassen.

24 april Jiabang – Zhaoxing
Onderweg naar Zhaoxing bezoek je een Dong dorp. Aangekomen in Zhaoxing valt de elegante architectuur van de houten drum torens en wind- en regenbruggen op.

25 april Zhaoxing- Guilin
‘s Morgens naar het dorp Tang’an met een geweldig panorama uitzicht over de hele vallei. Je kunt terugwandelen naar Zhaoxing door de rijstterrassen. ‘s Middags neem je de hoge snelheidstrein naar Guilin.

Prijs:
2 personen: 6550 Chinese RMB per persoon
4 personen: 4500 Chinese RMB per persoon
6 personen: 4000 Chinese RMB per persoon
8 personen: 3480 Chinese RMB per persoon

Inclusief: prive auto met chauffeur, Engels sprekende gids, accomodatie in standaard hotels/ eenvoudige guesthouses en homestay incl (eenvoudig) ontbijt, accomodatie en maaltijden voor gids en chauffeur, entrees voor Zhaoxing/ Langde/ Datang, hogesnelheidstrein naar Guilin

Exclusief: fooien voor chauffeur en gids (suggestie: 50-100 Chinese RMB per dag, per gids, per chauffeur), hotel in Guilin, transport naar Guiyang en van Guilin

Andere reizen
Erhai meer en Bai dorpen
Yi volk, markten en boeddhistische tempel
auto naar Shaxi/Shibaoshan
auto rond Erhai meer
auto naar Yi markt
Lijiang platteland met fiets/auto
Yuanmou earth forest and Heijing oude zoutstad: tussen Dali en Kunming
Dali-Nuodeng-Shaxi-Lijiang: langs de thee karavaan route 3 dagen
Yunnan trekkings
Zuid China
Yunnan hoogepunten
China hoogtepunten
Dali: Jim’s Tibetan Hotel
Expat/ reizen met familie & kinderen
City tours
Tibet

Guizhou Sister's Meal

Guizhou Miao Sisters Meal festiva

China Guizhou festival sister's meal