Dali: boottrip Xihu Lake en Bai dorpen

Dali Xihu Lake

Xihu (West lake) bij Dali is ons favoriete meer omdat het zo lekker rustig is. Het is een prima alternatief voor het dichterbij gelegen Erhai meer dat erg druk is geworden met Chinese toeristen die op grote tourboten varen. Op Xihu lake mogen alleen maar kleine, houten roeiboten varen dus geen lawaai van grote motorboten hier. Rond het meer staan traditioneel gebouwde Bai huizen en het is een beschermd natuurgebied waar vogels zoals reigers en eenden zonder gevaar voor hun leven kunnen broeden en ronddobberen. In het meer groeien prachtige lotus bloemen, waterlelies en water hyacinthen.

Onderweg naar Xihu Lake maak je eerst een stop in Xizhou dat ook wel ‘klein oud Dali’ wordt genoemd omdat het lijkt op hoe Dali er jaren geleden uit zag. De meeste mensen die er wonen zijn van het Bai volk. Eerst ga je naar de dagelijkse ochtendmarkt in Xizhou die altijd druk is. Daarna bezoek je het oude deel van Xizhou met zijn traditioneel gebouwde Bai huizen. Je kunt een kijkje nemen in de originele oude huizen van rond de 100 jaar oud en waarvan veel nog bewoond worden. Ze zijn mooi versierd met houtsnijwerk en typische zwartwitte schilderingen op de witte muren.

Je maakt ook nog een stop in Zhoucheng, een Bai dorp waar veel van de blauwwitte tie-dye stoffen worden gemaakt in kleine werkplaatsen aan huis. Als er onderweg nog een lokale markt is dan kun je daar ook nog even kijken.

Prijs: 1-4 personen: 1800 yuan, 5-6 personen 2200 yuan

Inclusief: auto met chauffeur/ Engels sprekende gids, lunch, kaartje voor de boot
Exclusief: andere plaatsen dan op deze route

Tijdschema:
Dali naar Xizhou- 30 min. rijden, Xizhou naar Xihu lake ong 20 min., Xihu naar Zhoucheng 20 min, Zhoucheng naar Dali 35 min.