Dali: Yi volk, markt en boeddhistische tempel

 

‘Chinese dromen’ over het Yi volk

Het Yi volk leeft in de bergen van Zuid China en is een van de 56 officiële Chinese etnische minderheden. Ze zijn onbekend omdat ze vaak hogerop in de bergen wonen, bijv rondom Dali in Yunnan. Wil je weten hoe de Yi leven in China? Kijk dan naar de interessante aflevering van ‘Chinese dromen’ van Ruben Terlou, waarin hij een Yi dorp in de bergen bezoekt en met hen praat over hun cultuur en de toekomst.

Zelf een Yi dorp bezoeken?

Met ons bezoek je een Yi dorp dat in de bergen, midden in de velden ligt. De wandeling ernaar toe gaat langs mooie rijstterrassen. We ontmoeten de Yi vrouwen die thuis of op het veld aan het werk zijn en op de kleinste kinderen pasen. Sommige oudere Yi vrouwen dragen nog hun traditionele kleurrijke zelfgemaakte kleding. Als je geluk hebt dan ben je op het juiste moment op de juiste plaats en kun je een feestelijke ontmoeting meemaken vanwege een geboorte, huwelijk of omdat er een jongere uit het dorp op een universiteit is toegelaten.

Lokale markten

In dit Yi gebied zijn meerdere keren per maand leuke, niet-toeristische markten te bezoeken. Op de markten wordt van alles verkocht van varkens, koeien en waterbuffels tot groentes, tabak, gevlochten bamboemanden en werktuigen voor op het land. Ook ontmoet je de andere volken die in dit gebied wonen, de Hui (Chinese moslims) en de Han Chinese boeren die met hun waren van en naar de markt kuieren.

Contact maken met de Yi?

Als gids op deze trip gaan mee of Henriette Buist of Jim (Jim’s Tibetan Hotel). Door hun jarenlange ervaring als gids en door hun lokale contacten ben je welkom in ‘ons’ Yi dorp. Wij kennen de mensen hier en hebben een goede band met ze opgebouwd door de loop van de jaren. Door de interessante verhalen en mensen die je ontmoet wordt de trip een onvergetelijke ervaring. Indien beschikbaar kun je om een Nederlandstalige gids (Henriette) vragen.

Enthousiaste reakties over deze trip, ook in het Nederlands.

Authentieke tempel

Na de markt gaan we heerlijk lunchen in een klein moslim restaurantje. Daarna gaan we naar een kleurrijke lokale boeddhistische tempel die verscholen ligt in de velden. Iedereen die met ons mee gaat, is zeer aangenaam verrast door deze vredige plek die alleen de locals kennen. Je ziet er dus geen groepen toeristen. Je hoort alleen de belletjes klingelen die aan de daken hangen. In de hoofdtempel zie je honderden beelden van arhats, de eerste volgelingen van boeddha die de verlichting bereikten. Ze lijken surrealistisch met hun lange benen, armen en wenkbrauwen. Na dit kleurrijke bezoek gaan we terug naar Dali.

Nieuwsgierig geworden?

Bezoek de Yi minderheid tijdens een prachtige reis van 3 weken Dwars door China.

Prijs:

1800 Chinese RMB totaal for 1-4 personen, 5-6 personen 2200 Chinese RMB totaal. Speciale tarieven voor grotere groepen
Inclusief: alle prive transport, gids, lunch, tempel entrees
prijs in euro

Andere reizen:

Boottrip Erhai meer en Bai dorpen
auto naar Shaxi/Shibaoshan
auto rond Erhai meer
Lijiang platteland met fiets/auto
Yuanmou earth forest and Heijing oude zoutstad: tussen Dali en Kunming
Dali-Nuodeng-Shaxi-Lijiang: langs de thee karavaan route 3 dagen
Yunnan trekkings

Niet toeristische trips
Zuid China
Yunnan hoogepunten
China hoogtepunten
Dali: Jim’s Tibetan Hotel
Expat/ reizen met familie & kinderen
City tours
Tibet