Dali: Yi volk, markt en boeddhistische tempel

In deze regio zijn meerdere keren per maand leuke, niet-toeristische markten te bezoeken. Als er geen markt is nemen we je mee naar een niet toeristisch stadje met mooie originele huizen. Als gids op deze trip gaan mee of Henriette Buist of Jim (Jim’s Tibetan Hotel). Door hun jarenlange ervaring als gids en door hun lokale contacten in Dali kom je op plekken waar je anders niet zou komen en door de interessante verhalen en mensen die je ontmoet wordt de trip een onvergetelijke ervaring! Indien beschikbaar kun je om een Nederlandstalige gids (Henriette) vragen.

Enthousiaste reakties over deze trip, ook in het Nederlands.

Eens in de 10 dagen nemen we je mee naar 1 van de grootste markten in deze regio. Op andere dagen zijn er andere markten, zeker niet minder interessant maar kleiner. Op de markten wordt van alles verkocht van varkens, koeien en waterbuffels tot groentes, tabak, gevlochten bamboemanden en werktuigen voor op het land. De Yi vrouwen dragen traditionele kleurrijke zelfgemaakte kleding. De jongere ongetrouwde vrouwen dragen een hoofdtooi van bloemen. Behalve de Yi mensen ontmoet je de andere volken die in dit gebied wonen: de Chinese moslims en de Han Chinese boeren die met hun waren van en naar de markt kuieren.

Het Yi volk is 1 van de grootste minderheidsgroepen in Yunnan maar relatief onbekend omdat ze vaak in de bergen weg-van-de-snelweg wonen. Ze komen meestal alleen naar de drukkere lager gelegen gebieden voor markten en festivals.
We bezoeken een Yi dorp dat midden in de rijstvelden ligt. De wandeling ernaar toe gaat langs mooie rijstterrassen. We ontmoeten de Yi vrouwen die thuis of op het veld aan het werk zijn en op de kleinste kinderen pasen. Een speciaal gebruik in het dorp is het stomen van de bladeren van de eucalyptusbomen om er zo olie van te maken. Als je geluk hebt dan ben je op het juiste moment op de juiste plaats en kun je een feestelijke ontmoeting meemaken vanwege een geboorte, huwelijk of omdat er een jongere uit het dorp op een universiteit is toegelaten.

Na de markt gaan we lunchen in een klein moslimdorpje. Daarna gaan we naar een kleurrijke lokale boeddhistische tempel die verscholen ligt in de velden. Het is een vredige plek en je hoort er alleen de belletjes klingelen die aan de daken hangen. In de hoofdtempel zie je honderden beelden van arhats, de eerste volgelingen van boeddha die de verlichting bereikten. Ze lijken surrealistisch met hun lange benen, armen en wenkbrauwen. Na dit kleurrijke bezoek gaan we terug naar Dali.

Prijs:

1800 yuan totaal for 1-4 personen, 5-6 personen 2200 yuan totaal. Speciale tarieven voor grotere groepen
Inclusief: alle prive transport, gids, lunch, tempel entrees
prijs in euro

Andere reizen:

Boottrip Erhai meer en Bai dorpen
auto naar Shaxi/Shibaoshan
auto rond Erhai meer
auto naar Yi markt
Lijiang platteland met fiets/auto
Yuanmou earth forest and Heijing oude zoutstad: tussen Dali en Kunming
Dali-Nuodeng-Shaxi-Lijiang: langs de thee karavaan route 3 dagen
Yunnan trekkings

Niet toeristische trips
Zuid China
Yunnan hoogepunten
China hoogtepunten
Dali: Jim’s Tibetan Hotel
Expat/ reizen met familie & kinderen
City tours
Tibet