Wumu, authentiek Naxi bergdorp bij Lijiang

wumu_view

Vanuit Lijiang  of de Tiger Leaping Gorge  reis je in ong 3 uur naar Wumu, een authentiek Naxi dorp dat midden in de bergen ligt. Er wonen ongeveer 300 boerenfamilies die nog steeds leven op het ritme van de seizoenen zoals vele jaren geleden . In het dorp ontmoet je de bewoners die met hun geiten, ezels en koeien op weg zijn naar de velden.Je kunt er prachtig wandelen naar bijv Baoshan Stone City waarbij je met een boot de Yangtze rivier oversteekt. Tijdens de wandeling krijg je een goed idee van alle gewassen die er verbouwd worden zoals rijst, maïs, bonen, tabak, allerlei fruit en groentes.

De cultuur van de Naxi heet Dongba, verwijzend naar de sjamanen (de Dongba) die in Wumu nog steeds een belangrijke rol spelen. In totaal wonen er maar liefst 9 sjamanen. Tijdens ceremonies zoals huwelijken treden ze op als bemiddelaars tussen de hemel en de aarde, de goden en de  gewone stervelingen. De Dongba cultuur heeft een eigen pictogrammenschrift dat een beetje lijkt op Egyptische hieroglyphen. Als je er geinteresseerd in bent kunnen we wellicht een les in Dongba taal in het dorp voor je regelen. Het is ook leuk voor kinderen omdat het een kleurig tot de verbeelding sprekend schrift is.

Je logeert in een kleinschalige lodge dat eenvoudige maar sfeervolle kamers heeft met weidse uitzichten over de bergen. Je kunt er ook heerlijk eten. De lokale specialiteiten zijn ham, walnoten, geraniumolie en honing. Wil je even ontsnappen aan alle drukte en de frisse berglucht in, genieten van schitterende berguitzichten, natuurgeluiden en een vredig dorpsleventje dan is dit een aanrader. Je kunt een bezoek aan Wumu prima combineren met de 21 daagse Zuid China natuur en minderheden reis of de 21daagse Hoogtepunten Steden en natuur reis of de 14 daagse Zuid China natuur en minderheden reis. Een goed startpunt voor een bezoek aan Wumu is Lijiang.
China yunnan yangste river mountains
yangtze_ferry