Dali-Nuodeng-Shaxi-Lijiang: langs de thee karavaan route 3 dagen

Shaxi valleyShaxi en Nuodeng lagen vroeger allebei op de thee karavaan route. Deze zgn ‘zuidelijke zijderoute’ was een netwerk van bergpaden in Yunnan waar paardenkaravaans langs trokken om halndelswaar te vervoeren. Al duizend jaar geleden werd het gebruikt om thee uit Yunnan te vervoeren naar India via Burma naar Tibet en naar centraal central China via Sichuan. Behalve thee vervoerden de paarden ook zout. Zowel lastdieren als mensen werden gebruikt als dragers. De dragers droegen vaak 60-90 kg aan geperste theeblokken, vaak meer dan hun eigen gewicht.

Er wordt wel gezegd dat dit het eerste netwerk was waardoor thee werd verspreid door China en de rest van Azie. De thee kwam oorpsronkelijk uit Pu’er, tot aan vandaag een beroemd gebied vanwege de thee. De route werd de ‘thee-paarden’ route genoemd vanwege de thee die werd geruild tegen Tibetaanse ponies. Dit gebruik dateert uit de Song dynasty toen de robuuste paarden hard nodig waren om de binnenvallende nomadenstammen uit het noorden te weren.

Shaxi is een plezierig, klein Bai dorp omringd door rijstvelden en je kunt makkelijk naar de nabij gelegen dorpen lopen. Het dorp is erin geslaagd om de authentieke traditionele Bai koopmanshuizen te bewaren en tegelijkertijd een dorpssfeer te behouden. Onderweg naar Shaxi stop je bij Shibaoshan. Het was vroeger een aktieve tempel en er is een verzameling oude Boeddhistische beelden te zien die op wonderbaarlijke wijze de storm van de cuturele revolutie overleefd hebben. De beelden vertegenwoordigen de zgn konings-goden die naast politieke ook religieuze macht hadden. Het klooster ligt verstopt in de bossen en de wandeling ernaartoe is prachtig. Shibaoshan is ook een belangrijke plaats voor Bai boeddhistische pelgrims die er samen komen om lokale festivals te vieren.

  • Dag 1 prive auto van Dali naar Nuodeng, onderweg uitzicht op de Tai Qi bocht in de rivier en Tianchi lake
  • Dag 2 prive auto naar Nuodeng via Shibaoshan naar Shaxi
  • Dag 3 prive auto van Shaxi naar Lijiang of Shangrila