Yuanmou earth forest and Heijing oude zoutstad: tussen Dali en Kunming


Heijing & Yuanmou zijn twee onontdekte parels van Yunnan. Een prachtige niet toeristische trip terug in de tijd. Zoals een van onze klanten schreef:  “Genoten hebben we van de geplande programmapunten. Misschien wel het meest van Earth Forest.  Ongelofelijk mooi en wat ons betreft veel meer de moeite waard dan Stone Forest bij Kunming. Niet in de laatste plaats door de rust: in Stone Forest zagen we honderden toeristen, in Earth Forest twee!” Je kunt dit interessante gebied bezoeken onderweg van Dali naar Kunming.

Heijing is een klein stadje met talloze oude koopmanshuizen langs de rivier in een smalle vallei omringd door steile heuvels. Het was een rijke stad tijdens de Ming en Qing dynastien omdat er (toendertijd kostbaar) zout werd gewonnen. De zaken gingen zo goed dat gedurende vele jaren Heijing verantwoordelijk was voor meer dan helft van alle belasting inkomsten in Yunnan. Het kostbare zout werd van Heijing vervoerd door paardenkaravaans langs smalle bergpaden. Tegenwoordig is Heijing een slaperig stadje met vriendelijke lokale mensen die heel langzaam het toerisme ontdekken. De sfeer in de smalle straatjes is rustig en ontspannen. Het lijkt op Lijiang voordat de massa’s toeristen het ontdekten.

Heijing is ook interessant vanwege de oude koopmanshuizen die gebouwd zijn tijdens de Qing dynasty door ooit rijke families. Ze worden nog steeds bewoond maar zijn toegangelijk voor bezoekers. Je logeert in het mooiste en grootste huizencomplex dat is verbouwd tot een boutique hotel met slechts een paar kamers rond een grote binnenplaats. Je kunt ook nog de heuvels oplopen om de diverse tempels te bezoeken en voor een prachtig uitzicht over de stad. Net buiten de stad vind je een voormalige zout werkplaats die de geschiedenis van Heijing beschrijft en je kunt de waterwielen zien die gebruikt werden om zout te winnen. In de werkplaats laat men zien hoe je zout droogt boven een houtsvuur. Kinderen kunnen hun eigen zout drogen en hun naam of iets anders erin kerven. Een geweldig zelfgemaakt souvenir!

Yuanmou is een ander verhaal: lang geleden waren dinosauriers de bewoners van deze droge, warme zandvlakte. Als je tussen de zandstenen ‘torens’ loopt dan wacht er rond elke hoek een verrassing. Het landschap lijkt nog het meest op een verzameling zandkasteeltorens uit een sprookje, overal grillige pieken en je kunt er tussendoor, onderdoor en langs lopen. Er zijn fantastische uitzichtspunten onderweg. Yuanmou is een geweldige ervaring vooral aan het eind van de middag als er bijna niemand meeer is. Yuanmou voelt als het eind van de wereld, een woestijn waar je makkelijk in kunt verdwalen als je van de paden gaat. De rit naar Yuanmou gaat door een droog landschap en onderweg zie je de typische boerderijen van het Yi volk. Het gebied is echter zo droog dat je je afvraagt hoe het mogelijk is hier iets te verbouwen maar het lukt toch, te zien aan de gewassen.

Meer foto’s op Facebook van Yuanmou en Heijing

 


Route van Dali naar Kunming, elke rit duurt ongeveer 4-5 uur

  • Dag 1 auto van Dali naar Heijing
  • Dag 2 auto van Heijing naar Yuanmou
  • Dag 3 auto van Yuanmou naar Kunming

Prijs

2 personen: 3780 Chinese RMB per persoon

4 personen: 2790 Chinese RMB per persoon

Incl: Prive auto en chauffeur voor 3 dagen, accomodatie voor 2 nachten (Heijing en Yuanmou)
Excl: Gids, alle maaltijden, entrees, fooi voor chauffeur, hotel in Kunming

Andere reizen:

Boottrip Erhai meer en Bai dorpen, auto naar Shaxi/Shibaoshan, auto rond Erhai meer, auto naar Yi markt, Lijiang platteland met fiets/auto

Yunnan trekkings
Zuid China
Yunnan hoogepunten
China hoogtepunten
Dali: Jim’s Tibetan Hotel
Expat/ reizen met familie & kinderen
City tours
Tibet