Chengdu, Yunnan & Avatar: pandaberen, minderheden en natuur in 14 dagen


Reis vanaf de pandaberen in Chengdu dwars door Yunnan naar de Avatar bergen van Zhangjiajie.  In de magnifieke bergen van Yunnan reis je naar het Tibetaanse Shangrila, de oude stad van Lijiang, de oude huizen en kloosters van Shaxi en de markten en meren van Dali. Vervolgens reis je naar het gebied van de Avatar bergen met het indrukwekkende landschap met duizenden karstgebergte pieken.

Vanaf Chengdu naar zuid China zonder Avatar maar met Yangshuo en Ping’an rijstterrassen?

Bekijk dan de route Van Chengdu door Zuid China in 21 dagen.

Wist je dat?

KLM een aantal keren per week rechtstreeks van Amsterdam naar Chengdu vliegt?

Ook naar Beijing en Xi’an?

Wil je ook naar Beijing en Xi’an reizen, bekijk dan de reis Steden hoogtepunten, bergen en rijstterrassen in 20 dagen.

Route

Chengdu- Shangrila- Lijiang- Shaxi- Dali- Kunming- Zhangjiajie- Fenghuang- Guilin/ Yangshuo/  Zhaoxing of andere steden/ met de hoge snelheidstrein naar Chengdu

Dag 1 aankomst Chengdu

Bij aankomst op het vliegveld staat de chauffeur op je te wachten en brengt je naar je hotel. Je kunt zelf naar een  theehuis gaan in een van de parken die Chengdu rijk is. Een leuke kennismaking met de mensen en de stad.

Dag 2 Naar de panda’s

Het hoogtepunt van Chengdu is het panda centrum waar met veel succes al jarenlang panda’s worden gefokt, een unieke kans om deze grote en kleine knuffelberen te zien.  Een bezoek aan de Sichuan Opera waar de acteurs bliksemsnel van traditionele maskers wisselen is ook erg de moeite waard. Verder kun je vanuit Chengdu makkelijk naar de grote Buddha in Leshan en Emeishan, de berg die vele Buddistische pelgrims trekt.

Ook kun je vanuit Chengdu naar het gebied van de Kham Tibetanen reizen. Hier heb je geen speciale permits voor nodig en als je een stukje Tibet wilt zien met Tibetaanse kloosters, graslanden en yaks dan is dit een aanrader.

Dag 3 vlucht Chengdu- Shangrila

Dag 4 Een vleugje Tibet in Shangrila

Als je iets van Tibetaanse sferen wilt proeven dan is Shangrila zeker de moeite waard. Je kunt het kleurrijke Tibetaanse Songzanlin klooster op eigen gelegenheid bezoeken. Het ligt prachtig aan de rand van de stad omgeven door graslanden waar yaks op grazen.

Dag 5 via de Tiger Leaping gorge naar de Naxi in Lijiang

De bergachtige rit van Shangrila naar Lijiang gaat van de 3200 m hoogte naar de lager gelegen Lijiang (2400 m) vlaktes. Een verrassende rit met een verscheidenheid aan mooie landschappen. Je hebt een vrije middag in Lijiang. Onderweg kun je een stop maken in de Tiger Leaping gorge . Je kunt in de Tiger Leaping gorge ook de indrukwekkende 2-daagse trekking maken.

Dag 6 Wel of niet naar Lijiang?

Veel mensen vinden Lijiang erg toeristisch want bijna elk pand in de oude stad is een winkel of een guesthouse geworden. Als je nog iets van de serene sfeer van vroeger wilt proeven dan moet je vroeg opstaan als de winkels nog dicht zijn en de Chinese tourgroepen nog niet op de been zijn. Mocht je de drukte overdag enigszins willen vermijden dan is de fietstocht naar dorpjes buiten Lijiang een alternatief.

Onze tip:

Verblijf in Wumu, een prachtig authentiek Naxi dorp. Het is er heerlijk rustig en in de omgeving kun je schitterende wandelingen maken naar omliggende dorpen. Je overnacht in een kleinschalige lodge dat eenvoudige maar sfeervolle kamers heeft met weidse uitzichten over de bergen en de Yangste rivier.

Dag 7 Shaxi, authentiek Bai stadje

Shaxi is een plezierig, klein Bai dorp omringd door rijstvelden en je kunt makkelijk naar de nabij gelegen dorpen lopen. Vroeger lag Shaxi op een van de vele zuidelijke handelsroutes. Thee werd vervoerd met paardenkaravaans op smalle weggetjes dwars door de bergen heen. Het dorp is erin geslaagd om de authentieke traditionele Bai koopmanshuizen te bewaren en tegelijkertijd een dorpssfeer te behouden.

Dag 8 naar Dali langs blauwe meren

Onderweg naar Dali maak je een tour naar het pittoreske Xihu meer waar je met een houten roeiboot prachtig kunt varen. Ook bezoek je Xizhou, dat ook wel ‘klein oud Dali’ wordt genoemd omdat het lijkt op Dali lang geleden. De meeste mensen die er wonen zijn van het Bai volk. Xizhou heeft nog een oud gedeelte met huizen van rond de 100 jaar oud die zijn gebouwd in traditionele stijl met Dali marmer en zwartwitte versieringen boven de houten poorten. Sommige huizen zijn goed bewaard gebleven en in veel wonen nog steeds lokale families.

Dag 9 Dali, ontdek de onbekende Yi minderheid

Optioneel: in Dali kun je een gegarandeerd niet toeristische dagtrip maken naar het platteland. Je bezoekt de Yi mensen, een kleurrijke, lokale markt en een verstilde, verborgen tempel. Bovendien kun je genieten van een heerlijke lunch in een klein moslimdorpje. Je gaat met een deskundige gids, Jim, de eigenaar van Jim’s Tibetan hotel of Henriette, de eigenaar van China Minority Travel.

Als je een vrije dag neemt in Dali dan kun je bijv. een fiets huren en langs het Erhai meer door Bai dorpjes heen fietsen. Je kunt ook met de kabelbaan de bergen in waar je een mooie wandeling kunt maken.

Dag 10 Dali, reisdag naar Zhangjiajie met trein en vlucht

Dag 11 en 12 Zhangjiajie, de Avatar bergen

In dit geweldige nationale park zijn diverse prachtige wandelroutes die meestal niet druk zijn, op de uitkijkpunten na. Neem de 7 km lange kabelbaan naar de top van de hoogste berg, Tianmen (1520 m) en loop over de spectaculaire glazen brug 300 m boven de grond. De rest van de dag wandel je naar andere prachtige uitzichtspunten en loop je door oude bossen. Ook bezoek je de druk bezochte Tianmen tempel, het Boedhhistische centrum van west Hunan en de Tianmen grot. Neem ook de kabelbaan naar de berg Tianzi of de tegen de bergwand aangebouwde spectaculaire Bailong lift naar beneden.

Dag 13 Fenghuang: nauwe straatjes aan de rivier

Fenghuang is een stadje aan de rivier met sfeervolle houten gebouwen en nauwe straatjes die doen denken aan vervlogen tijden.

Dag 14 prive auto en gids: dag in Fenghuang

Dag 15 verder reizen naar Guilin/ Yangshuo

Of reis verder naar Zhaoxing, een mooi Dong dorp met houten wind- en regenbruggen. Vanuit Zhaoxing kun je met de trein naar Guilin reizen. Vanuit Guilin reis je verder naar bijv. de ronde huizen van Xiamen, of naar Beijing of je neemt de hoge snelheidstrein terug naar Chengdu.

Prijs

2 personen: ongeveer 11000 Chinese RMB per persoon
prijs in euro

Inclusief

1. verblijf in kleinschalige boutique hotels (indien beschikbaar) incl ontbijt
2. transfers met prive auto met/ zonder gids vlg programma
3. excursies volgens programma
4. trein tickets Dali-Kunming

Exclusief

1. optionele tours
2. maaltijden en entrees
3. fooien voor gidsen en chauffeurs
4. vervoer en hotel op dag 15, dit is afhankelijk van waar je verder naartoe wilt reizen
5. genoemde vluchten