China in vogelvlucht: klassieke steden en natuur in 21 dagen

Op deze individuele China rondreis op maat reis je naar de klassieke steden Beijing, Pingyao en Xi’an en vervolgens zul je reizen naar de geweldige rijstterrassen en kleurige bergvolken in Zuid China.  In de hoofdstad van China, Beijing, ga je naar de Grote Muur, je bezoekt het Terracotta leger in Xi’an en de prachtige, oude koopmanshuizen van Pingyao. Vervolgens reis je naar het zuiden van China en kun je genieten van panda’s en theehuizen in Chengdu en de magnifieke berglandschappen, groene rijstvelden en kleurrijke markten in Shaxi en Dali. Daarna kom je terecht in het wonderlijke karstgebergte rond Yangshuo waar je prachtig kunt fietsen en de indrukwekkende, steile rijstterrassen van Ping’an waar je mooie wandelingen kunt maken. Je eindigt je reis in Guilin waar je met een snelle trein naar Shanghai of naar andere steden in China reist.

Route
Beijing- Pingyao- Xi’an- Chengdu- Lijiang- Shaxi- Dali- Kunming- Yangshuo- Pingan- Hongkong/ Shanghai of andere Chinese stad

Dag 1 Aankomst Beijing, transfer naar hotel
Dag 2 Beijing, excursie naar de Grote Muur met een prive auto (geen gids)
Dag 3 Beijing, vrije dag
Dag 4 Beijing-Pingyao, transfer naar treinstation en nachttrein met softsleepers naar Pingyao
Dag 5 Pingyao
Dag 6 Pingyao-Xi’an, transfer naar treinstation en nachttrein met softsleepers naar Xi’an
Dag 7 Xi’an
Dag 8 Xi’an, excursie Terracottaleger met prive auto
Dag 9 Xi’an, transfer naar vliegveld of treinstation voor vlucht of trein naar Chengdu
Dag 10 Chengdu, prive auto naar het pandacentrum
Dag 11 Chengdu, transfer van en naar vliegveld en vlucht naar Lijiang
Dag 12 prive auto Lijiang- Shaxi, onderweg bezoek aan Shibaoshan tempels (geen gids)
Dag 13 prive auto Shaxi- Dali, onderweg bezoek aan Xizhou met oude, traditionele huizen (geen gids)
Dag 14 Dali, met een gids en prive auto maak je een dagtrip naar het platteland naar het Yi volk, een lokale markt en een prachtige, verstilde tempel (extra kosten)
Dag 15 Dali, met de openbare expres bus naar Kunming, vlucht of (nacht)trein naar Guilin
Dag 16 Guilin, prive auto naar Yangshuo
Dag 17 Yangshuo, fietstocht door het karstgebergte incl fietsen, gids en lunch
Dag 18 Yangshuo
Dag 19 prive auto Yangshuo- Pingan
Dag 20 Pingan
Dag 21 Pingan, transfer naar Guilin treinstation, hogesnelheidstrein naar Shanghai of via Shenzhen naar Hong Kong

Prijs:
2 personen: 12600 Chinese RMB per persoon
4 personen: 9980 Chinese RMB per persoon

Inclusief:
1. verblijf van dag 1 t/m 20 in kleinschalige boutique hotels en traditionele guesthouses incl ontbijt
2. prive auto voor genoemde transfers
3. excursies volgens programma
4. genoemde trein- en bus tickets
5. vlucht Chengdu-Lijiang

Exclusief:
1. keus uit vlucht of trein Xi’an-Chengdu
2. optionele tours zoals de dagtrip in Dali
3. keus uit vlucht of trein Kunming- Guilin
4. hotel voor dag 9 en 15 want als je vliegt dan komen er extra hotelovernachtingen bij. Als je de nachttrein neemt, slaap je in de trein.
5. vervoer van Shenzhen naar Hong Kong
6. maaltijden, entrees
7. fooien voor gidsen en chauffeurs (50-100 Chinese RMB per dag, per gids, per chauffeur)

Voor je informatie:

De meeste excursies zijn met alleen een niet Engels sprekende Chinese chauffeur. Als je liever met een een Engels sprekende gids gaat dan kan dat geregeld worden.

Uitgebreide beschrijving

Dag 1 op Beijing vliegveld staat een chauffeur je op te wachten en brengt je naar je hotel. In Beijing verblijf je in een eenvoudig, klein en sfeervol hotel gebouwd in de zgn courtyard stijl. De kamers liggen rondom een klein binnenplein en het ligt in een hutong (de volkswijken van Beijing).

Opties:
1. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een modern sterrenhotel met een zwembad (binnenbad) of een standaard stadshotel.
2. Als je een excursie in Beijing met een gids wilt doen dan kunnen we (indien beschikbaar) een Nederlands sprekende gids regelen.

Afhankelijk van je aankomsttijd kun je alvast de stad ingaan, vergeet echter niet het naamkaartje van je hotel mee te nemen want de meeste taxi chauffeurs en mensen op straat spreken geen Engels! Op het visitekaartje staat de naam en het adres van je hotel in Chinese karakters en zo kom je in elk geval terug naar je hotel.

Dag 3 Je hebt een vrije dag om meer hoogtepunten van Beijing te bekijken. Een mooie combinatie is de Verboden Stad, het Plein van de Hemelse Vrede en de Tempel van de Hemel.

Dag 4 Beijing naar Pingyao
Vandaag heb je tijd om Beijing verder te bekijken. Je zou nog een fiesttochtje door de stad kunnen maken of een wandeling maken door de oude wijken. Aan het eind van de middag wordt je naar het treinstation gebracht. Je overnacht in een softsleeper en komt de volgende ochtend vroeg aan in Pingyao.

Dag 5 Pingyao
Pingyao’s geschiedenis gaat terug tot in de 14de eeuw en is een klassiek voorbeeld van een oude Han Chinese ommuurde stad. In de late Qing dynasty was het een welvarend financieel centrum en de eerste bank van heel China was er te vinden. Binnen de muren vind je talloze prachtige, goed bewaard gebleven en fotogenieke familiehuizen, gebouwd in de typsiche Ming en Qing stijl. Pingyao werd in het buitenland bekend door de film Raise the red lantern van Zhang Yimou (1991) die in het Qiao familiehuis werd opgenomen en staat sinds 1997 op de UNESCO World Heritage Site.

Dag 6 Pingyao- Xi’an
Vandaag heb je tijd om Pingyao verder te bekijken. Een aanrader is het mooie natuurpark rond Mianshan (de katoenen bergen). Het ligt 80 kilometer buiten Pingyao en heeft enkele hangende tempels die tegen een bergwand aan zijn gebouwd, vergelijkbaar met die van Datong. Verder zijn er watervallen, authentieke hangbruggen, uitkijkpunten en een unieke trap dicht tegen de bergwand aan, waarbij je alleen maar over stalen dragers loopt die in de muur zijn geslagen. Aan het eind van de middag wordt je naar het treinstation gebracht. Je overnacht in een softsleeper en komt de volgende ochtend vroeg aan in Xi’an.

Dag 7 Xi’an, met prive auto naar het Terracotta leger (ochtend)
De hoofdreden om naar Xi’an te gaan is het Terracottaleger, gemaakt in opdracht van de eerste keizer van China (259 v.Chr. – 210 v.Chr.) en ontdekt in 1974 door een paar boeren die een put sloegen. Het leger soldaten is gemaakt van klei en bestaat uit 8000 figuren, krijgers, strijdwagens en paarden. Elk beeld is met veel aandacht voor details gemaakt, deze kunstenaars waren hun tijd ver vooruit.

Dag 8 Xi’an
Xi’an was ook een belangrijke plaats op de zijderoute waardoor veel Islamitsche handelaren naar China reisden. Een heel aantal vestigde zich o.a. in Xi’an en gestaag groeide er een gemengde Chinese moslim gemeenschap, tegenwoordig heten ze de Hui. In de moslimwijk kun je heerlijke noedels eten, de moskee bezichtigen en souvenirs kopen.

Voor liefhebbers van kunst en geschiedenis raden we het Shaanxi History Museum aan. Deze prachtige kunstcollectie is van hoge kwaliteit en je ziet er onder andere beelden, juwelen, kleding en keramiek uit de Qin, Tang en Han dynastien.

Verder kun je nog fietsen op de stadsmuren van Xi’an die zo breed zijn dat er zelfs auto’s op kunnen rijden.

Dag 9 Xi’an- Chengdu
Je kunt vliegen of een trein nemen. Als je de tijd wilt nemen en je wilt voordelig reizen dan is de trein een optie (op zijn snelst ben je er in 12 uur). Er rijden geen hogesnelheidstreinen op dit traject.

Dag 10 Chengdu: prive auto naar de panda’s
Het hoogtepunt van Chengdu is het panda onderzoekscentrum waar met veel succes al jarenlang panda’s worden gefokt, een unieke kans om jonge en oudere panda’s te zien. Verder staat Chengdu bekend om zijn theehuizen en drukbezochte tempels. Een bezoek aan de Sichuan Opera waar de acteurs bliksemsnel van traditionele maskers wisselen is ook erg de moeite waard. Verder kun je vanuit Chengdu makkelijk naar de grote Boeddha in Leshan en Emeishan, de berg die vele Boeddistische pelgrims trekt. Ook kun je vanuit Chengdu vliegen naar Jiuzhaigou, het prachtige nationale park met zijn blauwgroene meren. Verder kun je vanuit Chengdu naar het gebied van de Kham Tibetanen reizen. Hier heb je geen speciale permits voor nodig en als je een stukje Tibet wilt zien met Tibetaanse kloosters, graslanden en yaks dan is dit een aanrader.

Dag 11 vlucht Chengdu- Lijiang incl transfers van en naar vliegvelden
Veel mensen vinden Lijiang heel erg toeristisch want bijna elk pand in de oude satd is tegenwoordig een winkel of een guesthouse. Als je nog iets van de serene sfeer van vroeger wilt proeven dan moet je vroeg opstaan om de groepen toeristen voor te zijn. Je wandelt dan in alle rust door de nauwe straatjes over de bruggen en kanalen. Mocht je de drukte overdag enigszins willen vermijden dan is de fietstocht naar dorpjes buiten Lijiang een alternatief. Een persoonlijke favoriet van ons is de trip naar de rode bergen van Liming.

china yunnan buddhist temple

Dag 12 prive auto Lijiang- Shaxi, onderweg bezoek aan Shiboashan tempels
Shibaoshan was vroeger een aktieve tempel en er is een verzameling oude Boeddhistische beelden te zien die op wonderbaarlijke wijze de storm van de cuturele revolutie overleefd hebben. De beelden vertegenwoordigen de zgn konings-goden die naast politieke ook religieuze macht hadden. Het klooster ligt verstopt in de bossen en de wandeling ernaartoe is prachtig. Shibaoshan is ook een belangrijke plaats voor Bai Boeddhistische pelgrims die er samen komen om lokale festivals te vieren.

Shaxi is een plezierig, klein Bai dorp omringd door rijstvelden en je kunt makkelijk naar de nabij gelegen dorpen lopen. Vroeger lag Shaxi op een van de vele zuidelijke handelsroutes. Thee werd vervoerd met paardenkaravaans op smalle weggetjes dwars door de bergen heen. Het dorp is erin geslaagd om de authentieke traditionele Bai koopmanshuizen te bewaren en tegelijkertijd een dorpssfeer te behouden.

Dag 13 prive auto Shaxi- Dali, onderweg bezoek aan Xizhou
Onderweg bezoek je Xizhou, dat ook wel ‘klein oud Dali’ wordt genoemd omdat het lijkt op Dali lang geleden. De meeste mensen die er wonen zijn van het Bai volk. Xizhou heeft nog een oud gedeelte met huizen van rond de 100 jaar oud die zijn gebouwd in traditionele stijl met Dali marmer en zwartwitte versieringen boven de houten poorten. Sommige huizen zijn goed bewaard gebleven en in veel wonen nog steeds lokale families.

Dag 14 Dali
In Dali kun je een gegarandeerd niet toeristische dagtrip in Dali naar het platteland maken. Je bezoekt de Yi mensen, een kleurrijke, lokale markt en een verstilde, verborgen tempel. Bovendien kun je genieten van een heeelijke lunch in een heel klein moslimdorpje. Je gaat met een deskundige gids, Jim, de eigenaar van Jim’s Tibetan hotel of Henriette, de eigenaar van China Minority Travel (Nederlands sprekend).

Dag 15 Dali- Kunming- Guilin
Je reist van Dali naar Kunming met de openbare expres bus of met een prive auto in ong 5 uur naar Kunming of je kunt de hogesnelheidstrein nemen. Aangekomen in Kunming kun je vliegen naar Guilin of met de hogesnelheidstrein of met de nachttrein reizen. Als je vliegt dan reis je op dezelfde dag door via Guilin naar Yangshuo. Er komen dan uiteraard extra kosten voor een hotelovernachting in Yangshuo bij.

Dag 16 Yangshuo
Met de nachttrein kom je ‘s morgens vroeg aan en word je naar Yangshuo gebracht. Het landschap van Yangshuo staat vaak afgebeeld op Chinese rolschilderijen: een kronkelende rivier waar een eenzame visser op een bamboe vlot vaart, omringd door karstgebergte. Je logeert in een guesthouse dat midden in dat mooie landschap ligt.

Dag 17 Yangshuo, fietstrip incl gids, fietsen, lunch
Je maakt een fietstrip door het karstgebergte langs de rijstvelden met een gids die de rustige weggetjes weet.

Dag 18 Vandaag kun je er zelf op uit en bijv een boottrip op de Li rivier maken, kayakken, bamboo raften, Chinese kookles volgen, een markt bezoeken , een les tai chi nemen etc.

Optie voor liefhebbers van fotograferen: we kunnen een fototour regelen naar een niet toeristisch oud stenen dorp met onderweg prachtige uitzichtspunten.

Dag 19 prive auto Yangshuo- Pingan
Op ong 3 uur rijden van Yangshuo liggen de indrukwekkende ‘Dragon’s backbone’ Longji rijstterrassen, je logeert in het Zhuangdorp Pingan in een houten guesthouse.

Dag 20 Pingan
Vanuit Pingan kun je prachtige korte en langere wandelingen over de rijstterrassen maken en genieten van de vele uitzichtspunten.

Dag 21 Pingan- Hong Kong of Shanghai
Je hebt een transfer naar Guilin treinstation waar je in een snelle trein naar Shenzhen stapt. Bij aankomst reis je op eigen gelegenheid naar Hong Kong met de bus of de trein. Dit is een voordelige manier om naar Hong Kong te reizen maar het kost wel wat tijd (kijken waar je naartoe moet, kaartje kopen, wachten, overstappen etc). Wil je sneller in Hong Kong zijn dan kun je ervoor kiezen om te vliegen van Guilin naar Hong Kong. Ook kun je van Guilin met de hogesnelheidstrein naar Shanghai reizen en daar je trip eindigen.

Opties
1. Als je niet wilt overnachten in de slaaptreinen dan kun je ook met de dagtrein reizen of vliegen. Er komen dan extra reis- en hotelkosten bij.
2. In elke plaats kunnen we dagtrips, lokaal vervoer en een gids voor je regelen.
3. In sommige plaatsen is het mogelijk een hotel met zwembad te boeken, dit is echter meestal wel een binnenbad.
4. Je kunt je reis ook in een andere Chinese stad beginnen of eindigen bijv Shanghai of Guangzhou.
5. De trip kan aangepast worden aan je wensen. We regelen geen internationale vluchten maar kunnen wel alle binnenlandse vluchten regelen inclusief van en naar Hong Kong.

Andere reizen
Yuanmou earth forest and Heijing oude zoutstad: tussen Dali en Kunming
Dali-Nuodeng-Shaxi-Lijiang: langs de thee karavaan route 3 dagen
Yunnan trekkings
Zuid China
Yunnan hoogepunten
China hoogtepunten
Dali: Jim’s Tibetan Hotel
Expat/ reizen met familie & kinderen
City tours
Tibet
Erhai meer en Bai dorpen
Yi volk, markten en boeddhistische tempel
auto naar Shaxi/Shibaoshan
auto rond Erhai meer
auto naar Yi markt
Lijiang platteland met fiets/auto

china yunnan xizhou old house