Van Chengdu naar Zuid China in 21 dagen

 

cmt_riceterrace_water_jp
Veel mensen denken bij een reis door China aan grote steden en de Muur. Wij niet. Wij denken vooral aan indrukwekkende berglandschappen, rijstterrassen, kleurrijke markten en platteland. Deze China rondreis begint in Chengdu en vervolgens reis je naar het bergachtige zuiden naar Yunnan en Guizhou. In Chengdu kun je genieten van de panda’s en theehuizen. Vervolgens reis je in Yunnan langs groene rijstvelden naar de kleurrijke markten van Shaxi en Dali. Je vervolgt je reis door de onbekendere provincie Guizhou, het land van de Miao en Dong volken. De oudere vrouwen dragen vaak nog hun traditionele, zelf geborduurde kleding. De traditionelere Miao en Dong dorpen zijn vaak van hout en gebouwd op palen. Hier reis je met een ervaren gids die het gebied erg goed kent waardoor je op de mooiste plekken bij mensen thuis komt. Dan kom je terecht in het wonderlijke karstgebergte rond Yangshuo waar je prachtig kunt fietsen en de indrukwekkende, steile rijstterrassen van Ping’an waar je mooie wandelingen kunt maken. Je eindigt je reis in Guilin en vanaf daar kun je verder China in met de trein of het vliegtuig.

Tip

KLM vliegt een aantal keren per week rechtstreeks van Amsterdam naar Chengdu

Op zoek naar een andere route?

Heb je maar 2 weken vakantie? Bekijk dan de reis Beijing, Xi’an en schitterende rijstterrassen in 14 dagen

Wil je reizen naar Beijing, Pingyao en Xi’an in combinatie met zuid China? Bekijk dan de reis Steden hoogtepunten, bergen en rijstterrassen in 20 dagen.

Naar China met (jonge) kinderen? Geen probleem! Bekijk deze 3 weekse reis als je met je (jonge) kinderen op vakantie gaat naar China.

Is je hobby fotografie en wil je in Yunnan genieten van kleurrijke markten en imposante rijstterrassen? Bekijk dan de reis Yunnan dorpen, markten en prachtige natuur in 21 dagen.

Wat kunnen we nog meer voor je doen?

  • Wij geven je graag reisadvies want wij kennen China al meer dan 20 jaar uit eigen ervaring. De trip kan aangepast worden aan je wensen dus laat het ons weten wat je nog toe zou willen voegen en/of veranderen.
  • Je hebt vaak de keus tussen een hogesnelheidstrein of een vlucht
  • In elke plaats kunnen we excursies, transfers en gidsen voor je regelen

Route

Chengdu- Shangrila- Lijiang- Shaxi- Dali- Kunming/ Guiyang- Sandu- Rongjiang- Jiabang (Moon Hill) rijstterrassen- Congjiang -Zhaoxing- Ping’an- Yangshuo- Guilin- verder naar andere Chinese steden

Dag 1 Chengdu, prive auto naar het pandacentrum (geen gids)

Het hoogtepunt van Chengdu is het panda centrum waar met veel succes al jarenlang panda’s worden gefokt, een unieke kans om jonge en oudere panda’s te zien. Verder staat Chengdu bekend om zijn theehuizen en drukbezochte tempels. Een bezoek aan de Sichuan Opera waar de acteurs bliksemsnel van traditionele maskers wisselen is ook erg de moeite waard. Verder kun je vanuit Chengdu makkelijk naar de grote Buddha in Leshan en Emeishan, de berg die vele Buddistische pelgrims trekt. Ook kun je vanuit Chengdu vliegen naar Jiuzhaigou, het prachtige nationale park met zijn blauwgroene meren. Verder kun je vanuit Chengdu naar het gebied van de Kham Tibetanen reizen. Hier heb je geen speciale permits voor nodig en als je een stukje Tibet wilt zien met Tibetaanse kloosters, graslanden en yaks dan is dit een aanrader.

Dag 2 vlucht Chengdu- Shangrila, incl transfers van en naar vliegvelden

Dag 3 Shangrila, vrije dag

Als je iets van Tibetaanse sferen wilt proeven dan is Shangrila zeker de moeite waard. Je kunt het kleurrijke Tibetaanse Songzanlin klooster op eigen gelegenheid bezoeken. Het ligt prachtig aan de rand van de stad omgeven door graslanden waar yaks op grazen. In 2014 brandde een groot deel van Shangrila af, de winkels en guesthouses zijn nu zo goed als allemaal herbouwd.

Dag 4 prive auto Shangrila- Lijiang via de Tiger Leaping gorge (geen gids)

De bergachtige rit van Shangrila naar Lijiang gaat van de 3200 m hoogte naar de lager gelegen Lijiang (2400 m) vlaktes. Een verrassende rit met een verscheidenheid aan mooie landschappen. Je hebt een vrije middag in Lijiang. Onderweg kun je een stop maken in de Tiger Leaping gorge. Je kunt in de Tiger Leaping gorge ook een indrukwekkende 2-daagse trekking maken.

Dag 5 Lijiang, vrije dag

Veel mensen vinden Lijiang heel erg toeristisch want bijna elk pand in de oude stad is een winkel of een guesthouse geworden. Als je nog iets van de serene sfeer van vroeger wilt proeven dan moet je vroeg opstaan als de winkels nog dicht zijn en de groepen toeristen nog niet op de been zijn. Je wandelt dan in alle rust door de nauwe straatjes over de stenen bruggen en kanalen. Mocht je de drukte overdag willen vermijden dan is de Lijiang fietstocht die langs dorpjes gaat een goede optie. Wil je niet in Lijiang zelf verblijven dan kunnen we een verblijf voor je regelen in een eenvoudig guesthouse op het platteland in de buurt van Lijiang bij een Naxi familie thuis.

Van het gebaande pad af en de bergen in?

Ga de bergen in naar Wumu, een geweldig mooi autheniek Naxi dorp of bezoek de rode bergen van Liming.

Dag 6 prive auto Lijiang- Shaxi, onderweg bezoek aan Shibaoshan tempel (geen gids)

In de tempels van Shibaoshan is een verzameling oude Boeddhistische beelden te zien die op wonderbaarlijke wijze de storm van de cuturele revolutie overleefd hebben. De beelden vertegenwoordigen de zgn konings-goden die naast politieke ook religieuze macht hadden. Het klooster ligt verscholen in de bossen en de wandeling ernaartoe is prachtig. Shibaoshan is ook een belangrijke plaats voor Bai boeddhistische pelgrims die er samen komen om lokale festivals te vieren.

Dag 7 Shaxi, vrije dag

Shaxi is een plezierig, klein Bai dorp omringd door rijstvelden en je kunt makkelijk naar de nabij gelegen dorpen lopen. Vroeger lag Shaxi op een van de vele zuidelijke handelsroutes. Thee werd vervoerd met paardenkaravaans op smalle weggetjes dwars door de bergen heen. Het dorp is erin geslaagd om de authentieke traditionele Bai koopmanshuizen te bewaren en tegelijkertijd een dorpssfeer te behouden.

Dag 8 prive auto Shaxi- Dali (geen gids)

Onderweg bezoek je Xizhou, dat ook wel ‘klein oud Dali’ wordt genoemd omdat het lijkt op Dali lang geleden. De meeste mensen die er wonen zijn van het Bai volk. Xizhou heeft nog een oud gedeelte met huizen van rond de 100 jaar oud die zijn gebouwd in traditionele stijl met Dali marmer en zwartwitte versieringen boven de houten poorten. Sommige huizen zijn goed bewaard gebleven en in veel wonen nog steeds lokale families.

Als je geinteresseerd bent in tie-dye dan kun je een stop maken in Zhoucheng, een Bai dorp waar veel van de typische blauwwitte tie-dye stoffen worden gemaakt in een van de vele kleine werkplaatsen aan huis. Verder is er nog een kleine dagelijkse markt te zien.

Dag 9 Dali

Optionele tour: in Dali kun je een gegarandeerd niet toeristische dagtrip maken naar het platteland. Je bezoekt de Yi mensen, een kleurrijke, lokale markt en een verstilde, verborgen tempel. Bovendien kun je genieten van een heerlijke lunch in een klein moslimdorpje. Je gaat met een deskundige gids, Jim, de eigenaar van Jim’s Tibetan hotel of Henriette, de eigenaar van China Minority Travel. Of je maakt een tour naar het pittoreske Xihu meer waar je met een roeiboot prachtig kunt varen over een verstild meer zonder grote groepen toeristen.

Je kunt ook zelf op pad gaan en bijv. een fiets huren en langs het Erhai meer door Bai dorpjes heen fietsen. Of je kunt met de kabelbaan de bergen in waar je een mooie wandeling kunt maken met fraaie uitzichten op het Erhai meer.

Dag 10 met de trein naar Guiyang

met de sneltrein reis je eerst naar Kunming en dan verder met de trein naar Guiyang.  Daar aangekomen ga je met een prive auto en gids verder naar het moderne, maar kleine stadje Longli.

Dag 11 prive auto en gids naar Sandu

Vandaag bezoek je het Miao dorp Sandu. Onderweg ga je eerst naar een Miao dorp omringd door rijstterrassen en een ander Miao dorp waar ze weven, geplooide rokken maken en borduren. Vervolgens ‘s middags naar een Miao dorp waar ze nog op de traditionele manier papier maken.

Afhankelijk van de dag kun je nog een markt van het onbekende Shui volk bezoeken.

Als je in de buurt van Guiyang wilt blijven dan is de 5 daagse tour rond Guiyang een mooi alternatief met bezoeken aan authentieke Bouyi dorpen, theeplantages, grotten en Miao dorpen gebouwd op houten palen.

Tip

als je hobby fotograferen is dan is een reis naar de festivals van de Miao en Dong geweldig.

Dag 12 prive auto en gids naar Rongjiang

Als je op de goede dag aankomt ga je eerst naar de grote plattelandsmarkt van Sandu. Daarna naar een dorp van het onbekendere Shui volk.

Dag 13 prive auto en gids via de Jiabang (Moon Hill) rijstterrassen naar Congjiang

De Jiabang (Moon Hill) rijstterrassen liggen in een gebied waar tot nu toe nog weinig toeristen komen. Het zal in de toekomst zeker een hot spot worden vanwege de prachtige uitzichten over de uitgestrekte rijsterrassen. Via kleinere Dong dorpen rijd je langs mooie uitzichtspunten door naar Congjiang.

Dag 14 prive auto en gids Congjiang naar Zhaoxing

Onderweg bezoek je het Miao dorp Baisha, ook wel het ‘laatste geweren/ pistolen dorp’ genoemd omdat de lokale mannen er nog jagen met een geweer. Dit dorp is populiar en is daarom niet zo authentiek meer. Vervolgens ga je naar twee prachtige, veel authentiekere Dong dorpen, Bapa and Huanggang.

Je eindigt vandaag in het pittoreske Zhaoxing, een ander mooi bewaard gebleven Dong dorp met fantastische wind- en regenbruggen en drumtorens. ‘s Avonds kun je een voorstelling meemaken van het traditionele Dong veelstemmige zingen, begeleid door lusheng, de typische blaasinstumenten van Guizhou.

cmt_jp_riceterrace_water_buffalo

Dag 15 Zhaoxing, vrije dag (geen auto en gids)

Vandaag bezoek je zelf de grootste overdekte brug en je kunt schitterende wandelingen maken naar naarbij gelegen dorpen langs rijstvelden. Mocht je voor vandaag toch een gids willen hebben, dan kan dat uiteraard.

Dag 16 naar Ping’an rijstterrassen

Je hebt een transfer naar het treinstation en neemt de sneltrein naar Guilin. Je wordt opgehaald van het station en gaat met een prive auto en gids naar de rijstterrassen van Ping’an.

Dag 17 Ping’an rijstterrassen 

Met een gids kun je prachtige wandelingen maken op de steile rijsterrassen van Pingan waar je kunt genieten van de geweldige vergezichten.

Dag 18 prive auto en gids naar Yangshuo

Het landschap van Yangshuo staat vaak afgebeeld op Chinese rolschilderijen: een kronkelende rivier waar een eenzame visser op een bamboe vlot vaart, omringd door karstgebergte. Je logeert in een guesthouse dat midden in dat mooie landschap ligt.

Dag 19 Yangshuo, vrije dag

Optionele tour: maak een fietstrip door het karstgebergte langs de rijstvelden met een gids die de rustige weggetjes kent. Incl gids, fietsen en een lokale boerenlunch.

Dag 20 Yangshuo, vrije dag

Vandaag kun je er zelf op uit en bijv een boottrip op de Li rivier maken, kayakken, bamboo raften, Chinese kookles volgen, een markt bezoeken, een tai chi les nemen etc.

Optioneel voor liefhebbers van fotograferen: we kunnen een fototour regelen naar een niet toeristisch oud stenen dorp met onderweg prachtige uitzichtspunten. Als je wilt, kun je aansluitend nog een tocht maken met een bamboevlot over de rivier.

Dag 21 Yangshuo- transfer naar Guilin

Vanaf Guilin reis je per trein of vlucht verder naar allerlei steden in China of Hong Kong

Prijs

2 personen: 14850 Chinese RMB per persoon

prijs in euro

Inclusief

1. verblijf in kleinschalige boutique hotels (indien beschikbaar) en traditionele guesthouses incl ontbijt
2. transfers met prive auto met/ zonder gids volgens programma
3. excursies met/ zonder gids volgens programma
4. sneltreinen Dali-Kunming, Kunming- Guiyang en Guilin-Zhaoxing

Exclusief

1. vlucht Chengdu- Shangrila
2. optionele tours
3. maaltijden en entrees
4. fooien voor gidsen en chauffeurs

Andere reizen

Zuid China
Yunnan hoogepunten
Dali: Jim’s Tibetan Hotel
Yuanmou earth forest and Heijing oude zoutstad: tussen Dali en Kunming
de rode bergen van Liming tussen Dali en Lijiang
Dali-Nuodeng-Shaxi-Lijiang: langs de thee karavaan route 3 dagen
Yunnan trekkings
Naar de rijstterrassen en houten dorpen in Guizhou
China hoogtepunten
City tours
Yi volk, markten en boeddhistische tempel
auto naar Shaxi/Shibaoshan
auto rond Erhai meer
Lijiang platteland met fiets/auto
Erhai meer en Bai dorpen
Expat/ reizen met familie & kinderen
Tibet